Panduan Penjagaan Permukaan Kerja

Menjaga permukaan kerja kabinet dapur adalah penting untuk memastikan kebersihan, ketahanan dan penampilannya sentiasa di dalam keadaan terbaik. Berikut adalah beberapa panduan penjagaan yang boleh anda ikuti:

  1. Bersihkan secara teratur Lap permukaan kabinet dapur dengan kain lembut dan sedikit pencuci ringan. Hindari penggunaan bahan pembersih “abrasive” yang kuat sehingga merosakkan warna permukaan kerja tersebut. Selain itu, pastikan untuk mengeringkan permukaan kerja setelah membersihkannya untuk mencegah kerosakan atau kesan kotoran kekal.
  1. Hindari tumpahan dan kesan kekal yang tidak diingini – Jika terjadi tumpahan makanan atau minuman, bersihkanlah ianya dengan segera. Gunakan kain lembut yang dibasahi air suam dan pencuci ringan. Jangan biarkan tumpahan tersebut berada pada permukaan kerja untuk tempoh yang lama.
  1.  Gunakan kain alas pelindung – Penggunaan tuala atau kain alas pelindung ketika melakukan tugasan harian seperti penyediaan makanan dan memasak mampu mengelakkan berlaku tumpahan atau percikan rempah ratus seperti kunyit dan lain-lain yang boleh meninggalkan kesan kekal. 
  1. Hindari goresan – Elakkan menggunakan peralatan tajam atau kasar secara langsung di atas permukaan kerja kabinet seperti pisau dan pembuka tin. Sediakan kawasan khusus yang telah dilapik dengan kain atau tuala untuk melakukan tugasan memotong bagi mengurangkan risiko berlaku goresan.

Terdapat berbagai pilihan permukaan kerja untuk kabinet dapur di pasaran. Setiap bahan tersebut mempunyai ketahanan yang berbeza. Namun begitu setiap pemilik kediaman bertanggungjawab untuk memastikan pelaburan mereka terus kekal berada di dalam keadaan baik. Selamat mencuba.

Screenshot 2023-08-23 at 12.29.31 PM

Iltizam Catalyst 2022 propels 21 SMEs to greater heights

Screenshot-2023-07-17-at-11.52.20-AM

3 Tips Sebelum Ubahsuai Ruang Dapur Anda!

Screenshot 2023-07-17 at 11.58.36 AM

Biskut Raya Pilihan Total Kitchen 2023

× Chat with us on Whatsapp